Fehérjék

Mik a fehérjék?

A fehérjék az izomtömeg felépítéséhez elengedhetetlen makrótápanyagok. A szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége ezekre az életfunkciók fenntartásához. Általában egy személy testsúlyának mintegy 15%-át teszik ki. Ezek a komplex molekulák nagyon fontos szerepet látnak el a szervezetben. Nagymértékben felelnek a sejttevékenységekért, és a test szöveteinek és szerveinek felépítéséhez és funkcióihoz szükségesek. A fehérje az izmok üzemanyaga, hozzájárul az anyagcseréhez, megerősíti az immunrendszert, és növeli a jóllakottság érzését. 

Mennyi fehérjét kellene fogyasztanunk?

Az (Egyesült Államok) Orvostudományi Intézetének ajánlása szerint a napi kalóriabevitelnek 10–35% közötti részének kell fehérjéből származnia (annak ellenére, hogy számos diétában ezt túllépik, akárcsak számos kiemelkedő teljesítményű sportoló diétájában).

A szakemberek szerint a bevitel testsúly kilogrammonként 0,8 és 2 gramm között változhat, vagy akár több is lehet sportolóknál.

Természetesen nemcsak a fehérjék mennyisége, hanem a minőség is számít. A fehérjékben gazdag étrendnek számos kedvező hatása lehet, de a pontos mennyiség minden egyes személy egyéni szükségleteitől függ, figyelembe véve a táplálkozást, tevékenységi szintet, célkitűzéseket, de a kort és nemet is.  A megfelelő időközönként biztosított elégséges fehérjebevitelnek hosszú távon kedvező hatása van az izomtömeg és az általános egészségi állapot alakulására. A kutatások szerint az aktív életmódot folytató személyek a napi fehérjebevitel 12–18%-át tudják a táplálkozásból biztosítani. Éppen ezért egy jó minőségű fehérjepótlás ideális megoldás lehet az izomtömeg növelése, a súlycsökkenés, az állóképesség növelése, vagy egyszerűen csak az éhségérzet csillapítása érdekében.

Mikor kell a fehérjéket használni?

A fehérje kiegészítők fogyasztásának ideális időpontja több tényezőtől függ, többek között a célkitűzésedtől és a napi programodtól.

Amennyiben a célkitűzés a súlycsökkentés, a fehérjeturmixok fogyasztása étkezések között ajánlott a jóllakottság érzésének növelése és a főétkezések kalóriabevitelének csökkentése érdekében.

Akik megfelelő minőségű izomtömeget szeretnének felépíteni és szeretnék felgyorsítani a regenerálódási folyamatot, azok általában edzés után, de reggel ébredést követően is fogyasztják a (gyors felszívódású) fehérjeturmixot.

Ugyanakkor a fehérjék edzés előtt, közben és után történő fogyasztása (egyes források szerint szénhidrátokkal kombinálva) növeli az állóképességet és a teljesítményt.

A lassú felszívódású fehérjék fogyasztása azok számára ajánlott, akik el szeretnék kerülni az izmok éjszakai katabolizmusát és a fejlődést szeretnék támogatni.

Nincs „rossz” időpont a fehérjék fogyasztására, míg egyeseknek a jól meghatározott táplálékkiegészítési program a kedvező, mások nagyon jól reagálnak a változatos, egyik napról a másikra eltérő programra.

Kinek ajánlottak a fehérjék?

A fehérjék nagyon sokoldalú kiegészítők, amelyek jótékony hatásúak függetlenül a kortól vagy nemtől.

A férfiak számára hasznos kiegészítő az izomtömeg megtartása és fejlesztése érdekében, az állóképesség és az általános jó közérzet megőrzéséhez.  A nők számára is hasznos, főleg mert nagyon sok nő nem fogyaszt elég fehérjét, ami pedig fontos lenne az izomtömeg megőrzéséhez, az anyagcseréhez, de a gyulladáscsökkentő hatás kifejtéséhez és az egészséges hormonszint megőrzéséhez is. Az idősebb személyeknél hasznos az izomtömeg leépülésének elkerülése érdekében.

Milyen típusú fehérjék léteznek?

A termékek széles körében mindenki talál a saját igényeinek megfelelőt.

Tejsavófehérje: tejtermék alapú fehérje. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz és gyorsan felszívódik, ami ideális a regenerálódáshoz és izomépítéshez. A fehérje előállítási folyamata alapján 3 típusú fehérjét különböztetünk meg: koncentrátum, izolátum és hidrolizátum.

A tejsavófehérje-koncentrátumnak alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Ezzel szemben a bioaktív és laktóz formájú szénhidrát összetevők szintje magasabb. Nagyon ajánlott az izomtömeg építéséhez.

A fehérjék minőségének hivatalos mérési módszere alapján a tejsavófehérje-izolátum tökéletes eredményt biztosít: tartalmazza az emberi szervezet számára összes szükséges aminosavat, és biológiai értéke (felszívódási aránya) rendkívül magas. A teljes felszívódás mellett a gyors emészthetősége jelenti a másik előnyét, amelynek köszönhetően ideális, mint edzés utáni kiegészítő vagy akut izomkatabolizmus esetén (edzés után, reggel ébredéskor, lábadozás során).  Mivel a zsírt és szénhidrátokat (laktózt) kivonták belőle, a termék mintegy 90%-os koncentrátumban tiszta fehérjét tartalmaz.

A tejsavófehérje-hidrolizátum egyike a legkeresettebb táplálékkiegészítőknek, amelyet más fehérjeforrásoknál jobbnak tartanak. A fehérjemolekulákat hidrolízis eljárásnak vetik alá, amelyeket így mikroszkopikus szinten kisebb szegmensekre bontanak. Ezáltal biztosítható a tápelemek kiváló emészthetősége és felszívódása, és a gyors asszimilációnak köszönhetően ideális fegyver a katabolizmus elleni harcban (reggel ébredéskor, edzés után stb.). A különleges formula garantálja a maximális hatékonyságot és kizárja az esetleges allergiás reakciókat, ezért megfelelő választása a laktózintoleranciában szenvedő személyek számára is.

A teljes tejfehérje a kazein és a tejsavófehérje kombinált tápértékének felel meg. Nagyon értékes a kiváló aminosavprofilnak köszönhetően.

Kazein: Tejtermék alapú, lassú felszívódású fehérje. Valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza, és tökéletes választás lefekvés előtt.

Szójafehérje: Növényi alapú fehérje a vegetáriánusok számára, amely valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza és látványos kedvező hatásai vannak az egészségre.

A tojásfehérjében lévő fehérje, vagy más néven albumin a tojásfehérjéből kivont, vízben oldható fehérje. A tojásfehérjében lévő fehérje a standard összehasonlítási egység, a többi fehérje biológiai értéke az összehasonlítás alapján kerül meghatározásra. Gazdag kénmolekulát tartalmazó aminosavakban, amely nagyon fontos számos anyagcsere-folyamatban.

Az izolációs eljárással előállított marhafehérje bármely táplálkozási típusnak megfelel, az étkezések ideje alatt és azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a testzsír mennyiségét - az elhanyagolható zsír- és koleszterintartalomnak köszönhetően. A marhahús kiválóan alkalmas az izomtömeg építésére a magas biológiai értékének, kreatintartalmának és aminosav-koncentrációjának köszönhetően. Gazdag B-vitaminokban, ásványi anyagokban és telítetlen zsírokban.

Tökéletes alternatíva a laktózintoleranciában szenvedő személyek számára.

13-16/16 termék

Megtekintés Rács Lista
  1. Akár 6 100 Ft
  2. 11 300 Ft

13-16/16 termék

Megtekintés Rács Lista